ADDA bv
T 06-55706448
info@addaruimtelijkdenken.nl
blad 4IMG_1890Tabel 1316organogramLeren_van_de_Grieken_A1_300dpiLeren_van_de_Grieken_A2_300dpiIMG_2113

leren van de Grieken

prijsvraaginzending (eervolle vermelding) wedstrijd “Bouwen op elkaar”, georganiseerd door de gemeente Den Haag, 2014

 
 

leren van de Grieken

In Griekenland worden vele daken gesierd met wapeningsstaal dat de komst van een eventuele toekomstige nieuwe verdieping aankondigt. Wij Nederlanders waren tot voor kort gewend elk bouwproject in één keer neer te zetten. Nu die tijd voorbij is kunnen we in dit opzicht iets leren van de Grieken.Om hoge aanloopkosten van een casco te voorkomen gebruiken we prefab beton-units met de kwaliteiten van een woning. Een unit is zelfdragend, maar kan ook nog maximaal elf bovenburen dragen. Per bouwlaag worden vier units gestapeld. Met een halfsteense stapeling is de stabiliteit gegarandeerd, kan er razendsnel gebouwd worden en is het gebouw in elke tussenfase af. We stellen de ontwikkeling van een torentje in vier stappen voor:

1) van VVE naar BVE

Gemeente, cascoproducent, netbeheerder en adviseurs starten een locatie-ontwikkelbedrijf: de Bouwvereniging Van Eigenaren (BVE). Gemeente brengt bouwrijpe grond in met fundering, netbeheerder levert drager voor netgekoppeld lokaal energiesysteem, cascoproducent brengt de unit in en adviseurs het bouw- en ontwikkelconcept.

2) twee voor de prijs van één

De kleinste ontwikkeleenheid bestaat uit twee bouwlagen. De koper betaalt naast de eigen bouwlaag ook een deel aan de gemeenschappelijkheid van het gebouw, maar de afdracht voor de grondprijs vindt pas plaats bij de verkoop van zijn extra bouwlaag. Het energiedak is ondertussen al aan het produceren en levert aan de lokale energie-coöperatie (onderdeel van de BVE).

3) je eigen woningbouwvereniging!

Doordat de casco’s los op elkaar gestapeld kunnen worden, kunnen er (zonder sloop) steeds bouwlagen worden toegevoegd. De bouwsnelheid is hoog, de overlast voor de zittende bewoners minimaal. Meerdere lagen in een keer leveren een aantrekkelijk schaalvoordeel op (kosten!). Zo is er dus een incentive voor eigenaren om realisatie te versnellen. De casco’s zijn voorzien van sparingen waar eenvoudig een balkon of een extra verblijfsruimte aangehangen kan worden.

4) de tiende bouwlaag; duurzame winst

Na realisatie van de tiende bouwlaag (break-even-point) geeft iedere toegevoegde bouwlaag een positief saldo aan de ontwikkeling. Het surplus aan inkomsten uit de realisatie van het project blijft voor het bewonersdeel in de BVE (nu: woondiensten) als startkapitaal voor het beheer en onderhoud.

 

delen: Twitter - Facebook